Otevřít menu
komíny
úvod  -  blog  -  Nerezový komín jako rychlá a jednoduchá stavba komínu

Nerezový komín jako rychlá a jednoduchá stavba komínu


09.11.2023

Pokud plánujete stavbu nerezového komínu, je důležité dodržet několik zásad, aby byl komín bezpečný a funkční. Nerezový komín je vhodný pro vytápění pevnými palivy, jako je dřevo nebo uhlí, ale také pro plynové nebo olejové kotle. V tomto článku vám poradíme, jak správně navrhnout a postavit nerezový komín.

Nejprve je třeba zvolit vhodný průměr komína. Ten závisí na typu a výkonu kotle, na délce a tvaru komína a na nadmořské výšce. Průměr a výšku komínu musíme navrhnout tak, aby výška komínu odpovídala umístění ve stavbě, výšce vůči hřebeni. Průměr se ověřuje pomocí výpočtu spalinové cesty, který navrhne optimální průměr.

Podle umístění komínu volíte tl.izolační vrstvy. Pro fasádní komíny můžeme použít izolaci 25-30 mm. Pro vnitřní komíny pak izolaci 32,5 nebo 50mm. Silnější izolace v interiéru slouží primárně ke snížení povrchové teploty nerezového komínu. Materiál nerezových trubek musí být odolný proti korozi a teplotním změnám. Doporučuje se použít nerezovou ocel typu AISI 316L nebo AISI 304.

Poté je třeba navrhnout správnou délku. Délka komína by měla být dostatečná pro dosažení optimálního tahu a odvodu spalin. Minimální délka komína je 5 metrů od ústí kotle do vrcholu komína. Pokud se výpočtem prokáže, že pro konkrétní spotřebič může být komín nižší, toto neplatí. Každé koleno nebo odbočka snižuje tah o 10 %. Kolena zajišťující úhyb je možné použít do skonu naximálně 30°.  Komín by měl být rovnoběžný s fasádou domu a mít minimální vzdálenost 50 cm od okenních otvorů.

Nakonec je třeba postavit komín podle platných předpisů a bezpečnostních pravidel. Komín musí být ukotven k nosné konstrukci domu pomocí speciálních držáků a spojek. Komín může být vybaven stříškou proti zatékání dešťové vody do vnitní vložky, čistícím otvorem pro pravidelnou revizi a čištění. 

 

Doufám, že vám tento článek pomohl a nasměruje Vás ke správné stavbě nerezového komínu. Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete odbornou pomoc, neváhejte se na nás obrátit. Jsme specialisté na nerezové komíny a rádi vám poradíme a nabídneme vám kvalitní a cenově dostupné řešení. Na trhu působíme již 25 let.

 

Komíny CZ 

< všechny články blogu

nahoru